H4 Lease
H4 Lease

Tips om accu problemen te voorkomen tijdens de winter

Wist u dat een batterij één van de zwakste punten is van de auto en startproblemen het meest voorkomende probleem tijdens de winter? Het koude weer vermindert het vermogen van de batterij en bemoeilijkt het opladen. Om zonder problemen te kunnen starten, heeft een auto een accu nodig die meer dan 75% geladen is. Een zwakke accu kan ertoe leiden dat de auto niet start. Wij geven tips om dit te voorkomen. 

 

Tip 1: Rij geregeld langere afstanden

Accuproblemen worden onder andere veroorzaakt door korte ritjes. Starten kost veel stroom en dit verbruik wordt tijdens korte afstanden vaak niet helemaal terug geleverd door de dynamo. Elke keer zakt het stroomniveau hierdoor net een klein beetje verder, wat na verloop van tijd voor problemen kan zorgen. Een autobatterij kan pas degelijk opladen bij afstanden van minimaal 25 kilometer, zonder (vaak) te moeten stoppen. De autosnelweg is hiervoor ideaal. Korte ritjes van enkele kilometers zijn onvoldoende om de batterij efficiënt op te laden.

Tip 2: Beperk het stroomverbruik

Zijn korte ritjes onvermijdelijk? Maak dan zo min mogelijk gebruik van stroomverbruikers, zoals blowers, stoelverwarming en ruitverwarming. Juist bij lage temperaturen maken we graag gebruik van allerlei accessoires om onderweg warm te blijven, of om ruiten ijs- en condensvrij te houden, maar het kost veel stroom. Houd wel in de gaten dat het zicht rondom optimaal blijft.

Tip 3: Zet het automatisch start-stop systeem uit

Het automatische start-stop systeem is zuiniger voor de brandstof, maar iedere keer dat de auto opgestart wordt, moet de accu een hoge stroompiek leveren. De accu’s bij auto’s met dit systeem zijn daar vaak op voorzien, maar toch kunt u dit tijdens de winter beter uitzetten.

Tips bij een moeilijke start:

  1. Steek uw koplampen enkele minuten aan om de “slapende” batterij te activeren, en doof ze vervolgens tot de automotor goed draait. Doordat de batterij op bedrijfstemperatuur komt, kan er een hogere startstroom geleverd worden en bekomt men minder slijtage. Vermijd de mistlichten want die zijn energievreters!
  2. Schakel zoveel mogelijk onnodige energievretende elementen uit bij het opstarten, zoals uw verwarming, lichten, ventilatie, multimedia (radio, gsm oplader, navigatie), ruitverwarming, zetelverwarming etc.
  3. Druk uw koppelingspedaal in terwijl u de motor start zodat motor vrijer kan draaien, ook in neutraal. De versnellingsbak hoeft dan immers niet mee te draaien. Vooral in de winter moet de startmotor dan namelijk een extra inspanning leveren en extra accu kracht verbruiken.
  4. Na twee startpogingen de wagen nét niet kunnen starten? Dan heeft u kans dat na een kwartier wachten de auto wel kan gestart worden. Een batterij recupeert namelijk na belasting altijd een beetje. Vermijd echter langdurig starten en gebruik enkel korte startpogingen.

Toch hulp nodig?
Bent u berijder van H4 en heeft uw accu het toch opgegeven? Dan kunt u contact opnemen met ons alarmnummer: 0592-390468 (24/7 bereikbaar).

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.