H4 Lease
H4 Lease

Prinsjesdag: alle veranderingen rondom mobiliteit in 2023

Prinsjesdag update

Wat verandert er in 2023 op het gebied van mobiliteit? 

Bijtelling
Het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s blijft in 2023 ongewijzigd op 16%. De bijtellingscap, oftewel het maximale bedrag waarover de bijtellingskorting van toepassing is wordt in 2023 wel anders. Deze wordt verlaagd van €35.000 naar €30.000. Over het bedrag daarboven betaal je 22% bijtelling. Met deze belastingplannen wilt de overheid de markt voor kleinere, goedkopere elektrische auto’s stimuleren. Er verschijnen al steeds meer van deze betaalbare elektrische auto’s. 

BPM
Een bestelwagen is altijd een voordelige optie geweest vanwege de vrijstelling op BPM en de verlaging op de wegenbelasting. Per 2025 komt dit te vervallen en gaan ondernemers BPM betalen bij aanschaf van een bestelwagen op benzine, diesel of gas. In plaats van de BPM te baseren op de cataloguswaarde van de auto, hangt dit vanaf 2025 af van de CO2-uitstoot van de auto. De overheid wil hiermee ondernemers verleiden om te kiezen voor een duurzame bedrijfswagen. Deze maatregelen zullen een behoorlijk prijsopdrijvend effect hebben waardoor de transitie naar een elektrische bedrijfswagen zal worden versneld.

Subsidie
Er wordt een budget vrijgemaakt om de SEBA (subsidie elektrische bedrijfsauto’s) te stimuleren.

Opladen elektrische auto
Per 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor gas- en elektratarieven. Het kabinet wilt hiermee de energierekening van huishoudens betaalbaarder maken. Wanneer je thuis je elektrische auto laadt, zal het prijsplafond voor energiekosten ervoor zorgen dat de kosten van het laden niet ongecontroleerd omhoog schieten. Het is extra aantrekkelijk om vanaf volgend jaar uw elektrische auto te laden met behulp van zonnepanelen. De BTW bij de aanschaf van deze zonnepanelen wordt namelijk verlaagd van 21% naar 0%. Het kabinet hanteert dit nultarief om de aanschaf van zonnepanelen bij particulieren te stimuleren.

Brandstof 
Vanwege de hoge brandstofkosten heeft de overheid dit jaar al een verlaging doorgevoerd van accijnzen op fossiele brandstoffen. Deze verlaging blijft in 2023 ook bestaan tot in ieder geval 1 juli.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw wagenpark? Neem dan contact met ons op en kijk wat wij voor u kunnen betekenen!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.