H4 Lease
H4 Lease

Wat moet ik weten over mijn groene kaart in het buitenland.

Nog enkele weken voordat de zomervakantie gaat beginnen. Wij merken dat de leaserijder zich langzaamaan weer bij de dealer meldt om toch nog een vakantiebeurt te laten uitvoeren. Tijdens jouw vakantie wil jij graag onbezorgd op jouw vakantielocatie komen. Pech onderweg is niet wat je wil hebben tijdens jouw vakantie. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje en daarom is belangrijk om ook jouw groene kaart mee te nemen op vakantie. In sommige landen is de groene kaart namelijk verplicht.
Wat is een groene kaart

Het is verplicht om jouw (lease)auto te verzekeren. Wanneer jij aan ons hebt gevraagd om de verzekering op te nemen in de leaseverplichting, zullen wij ervoor zorgen dat de auto is verzekerd. Via ons ontvang je dan een groene kaart. De groene kaart is het bewijs dat de (lease)auto is verzekerd. Alle belangrijke informatie staat op de groene kaart vermeld. Zo staat erop wat het kenteken is van de auto, de geldigheidsperiode, de gegevens van de verzekeringsmaatschappij en het nummer van de alarmcentrale.

Moet ik de groene kaart altijd bij mij hebben

Wij adviseren om de groene kaart altijd in de auto te hebben. Het maakt het tijdens een ongeval een stuk makkelijker om aan de gegevens van jouw verzekeringsmaatschappij te komen. Dit voorkomt vertraging bij het invullen van schadeformulieren. Het hebben van een groene kaart in de auto is echter in de meeste landen niet meer verplicht.

In de landen van die vallen onder de Europese Unie is het bij je hebben van een  groene kaart niet meer verplicht. Via centrale registers kan men achterhalen of de auto ook daadwerkelijk is verzekerd. Naast de landen van de Europese Unie mag je ook in Andorra, Kroatië, Liechtenstein, Noorwegen, Ijsland en Zwitserland. Echter er zijn een aantal landen die deze informatie niet kunnen ophalen. Wanneer jij naar één van de volgende landen gaat dan is het verplicht om de groene kaart mee te nemen.

  • Marokko
  • Turkije
  • Servië
  • Bosnië Herzegovina
  • Macedonië
  • Moldavië
  • Albanië
  • Wit- Rusland

Daarnaast zijn nog een aantal andere landen die vallen onder de verzekeringsdekking maar wij verzoeken jou om hiervoor eerst afstemming te zoeken met ons, zodat wij jou passend kunnen adviseren.

Caravan

Wij krijgen ook regelmatig de vraag of de caravan automatisch is verzekerd. Hierin is het gewicht van de caravan bepalend. Wanneer een caravan onder de 750 kilogram is, dan valt de caravan onder de groene kaart van de auto. Maar wat als de caravan zwaarder is als 750 kilogram? Wij adviseren dan om wel een aparte groene kaart aan te vragen. In de landen Duitsland, Spanje, Portugal en Polen is dit namelijk verplicht. Zorg er dan voor dat jij geen enkele risico loopt en je kan de groene kaart gewoon bij ons aanvragen.

Waar jij wel rekening mee dient te houden is dat jij bewust bent welke schade er exact wordt gedekt. De (lease)auto heeft een WA + casco dekking maar dit geldt niet voor de caravan. Bij de caravan is er alleen sprake van een WA dekking. Dit houdt in dat alleen de schade aan derden wordt vergoed. De eigen schade aan de caravan zal niet onder de verzekeringsdekking vallen. Wil je ook een casco dekking hebben, dan is het belangrijk datjij daar een aparte caravanverzekering voor afsluit.

Wanneer er een schade-incident is waarbij de caravan niet gekoppeld is aan de auto, dan ben jij volledig aansprakelijk voor alle schade aan zowel de eigen caravan als de tegenpartij. Dit valt op dat moment onder jouw eigen aansprakelijkheidsverzekering.

Wil je toch meer informatie hebben over de groene kaart, neem contact met ons en wij zullen u hierover informeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *