H4 Lease
H4 Lease

Waarom moet ik bijtelling betalen?

Bijtelling en leasing zijn begrippen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Maar waarom betalen we bijtelling? Iemand die bekend is met een leaseauto weet wat deze begrippen betekenen. Maar het kan zijn dat jij net jouw eerste leaseauto hebt gekregen en dat het begrip bijtelling toch best onduidelijk is. Daarom vertellen wij je er graag wat meer over!
Wat is bijtelling?

Wanneer je een auto van de zaak ter beschikking krijgt, dan heb je de keuze of je privé met de auto gaat rijden. Informeer eerst goed bij jouw werkgever of het toegestaan is om privé te rijden. Daarnaast kan er in een autoreglement zijn opgenomen dat jij maar een bepaald aantal kilometers per jaar privé mag rijden.

Wanneer je privé gaat rijden met de auto dan ziet de belastingdienst dit als loon, waarover jij als werknemer belasting moet betalen. Het extra stuk inkomen dat bij jouw loon wordt opgeteld, dat noemt men bijtelling.

Hoe wordt de bijtelling berekend?

Maar hoe weet je nu hoe de bijtelling wordt berekend? Bij de berekening van de bijtelling moet er worden uitgegaan van de catalogusprijs van de auto. Naast de catalogusprijs tellen ook de opties mee die vanaf fabriek worden geleverd.

We verduidelijken het met een voorbeeld. Je kiest een Renault Clio met wat opties:

  • Cataloguswaarde: € 19.000
  • Opties van de fabriek:
    • Parkeersensoren: € 100
    • Navigatie: € 1.000

De totale prijs waarover de bijtelling wordt berekend is € 19.000 + € 100 + € 1.000 = € 20.100.

Als je de totaalprijs weet, dan moet je vervolgens weten in welke bijtellingspercentage de auto valt. In dit geval betreft het een auto met een bijtellingspercentage van 22%. De jaarlijkse bruto bijtelling is dan € 20.100 X 22%= € 4.422. De maandelijkse bruto bijtelling is € 4.422/12= € 368,50

Jouw netto bijtelling hangt vervolgens af van de belastingschijf waarin je zit. Stel dat dit 40,85% is. Dan bereken je jouw netto bijtelling als volgt:

Bruto maandelijkse bijtelling = € 368,50 X 40,85%= € 150,53. Dit is wat jij uiteindelijk zelf, netto, betaalt via jouw salaris.

Categorieën verlaagde bijtelling

Er bestaat op dit moment alleen nog maar een categorie verlaagde bijtelling voor volledig elektrische auto’s. Die bedraagt 4%. In de plannen tot en met 2020 blijft het algemene bijtellingspercentage 22%. Voor volledig elektrische auto’s gaat het bijtellingspercentage van 4% vanaf 2019 gelden tot maximaal 50.000 euro van de catalogusprijs. Voor bedragen daarboven geldt het dan geldende algemene bijtellingspercentage van 22%. Uitzondering hierop zijn auto’s die op waterstof rijden.

Meer vragen over bijtelling? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *