H4 Lease
H4 Lease

Vergeet de milieusticker niet als je naar Frankrijk gaat op vakantie

Nog een paar weken voordat duizenden mensen weer op weg gaan naar hun vakantiebestemming. Een goede voorbereiding is het halve werk, wordt er altijd gezegd. Daarom is het ook belangrijk om te controleren of jij alle noodzakelijke documenten hebt voor jouw vakantiebestemming. Ook in Frankrijk zijn in bepaalde gebieden milieustickers nodig om in dit gebied te mogen in rijden. Deze regelgeving is pas in 2016 ingevoerd en is voor auto’s met een buitenlands kenteken verplicht per 01 mei 2017.  Om te zorgen dat jij onbezorgd op vakantie kan gaan, geven wij hierbij alle informatie.

 

Ecovignet

De milieusticker wordt in Frankrijk het Ecovignet of Crit’Air genoemd. Er zijn 6 verschillende stickers die allemaal een verschillende kleur hebben. Welke kleur sticker jouw leaseauto krijgt, is afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto en de leeftijd van de auto. Hieronder tref je een overzicht van de milieustickers:

 • Groen: Deze milieusticker wordt verstrekt aan auto’s die geen uitstoot hebben. Dit gaat om volledig elektrische auto’s en waterstofauto’s.
 • Paars: Deze milieusticker wordt verstrekt aan de volgende auto’s:
  • Personenauto’s en lichte bedrijfswagens met een benzinemotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro 5 of Euro 6.
  • Hybride voertuigen
  • Auto’s met een gasinstallatie
 • Geel: Deze milieusticker wordt verstrekt aan de volgende auto’s
  • Personenauto’s en lichte bedrijfswagens met een benzinemotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro 4.
  • Personenauto’s en lichte bedrijfswagens met een dieselmotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro 5 en 6.
 • Oranje: Deze mileusticker wordt verstrekt aan de volgende auto’s:
  • Personenauto’s en lichte bedrijfswagen met een benzinemotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro 2 of Euro 3.
  • Personenauto’s en lichte bedrijfswagens met een dieselmotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro 4.
 • Rood: Deze milieusticker wordt verstrekt aan de volgende auto’s:
  • Personenauto’s en lichte bedrijfswagen met een dieselmotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro 3.
 • Grijs: Deze mileusticker wordt verstrekt aan de volgende auto’s:
  • Personenauto’s en lichte bedrijfswagen met een dieselmotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro 2.

Rij jij in een auto die niet voldoet de voorwaarden van een milieusticker met een bepaalde kleur, dan zal er geen milieusticker worden verstrekt.

 

Wanneer heb jij de sticker nodig

De milieusticker is niet verplicht in alle delen van Frankrijk. Het is afhankelijk of een stad, arrondissement of departement een milieuzone heeft ingevoerd. Een milieuzone kan variëren van een deel van een stad tot een volledig departement.  Ook kan er worden bepaald dat een milieuzone voor een bepaald periode of dagdeel actief is. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het smogniveau. Er zijn 2 verschillende milieuzones ingevoerd:

 • Zone à Circulation Restreinte: Dit is de permanente milieuzone. Jij kunt deze zone herkennen aan het volgende verkeersbord. Onder het verkeersbord wordt aangeven wat de beperking is die er geldt en welke milieusticker jij moet hebben. Let goed op de aanwijzingen die hier staan.  Je kunt erop terugvinden op welke tijden en/of welke dagen de regeling van kracht is.
 • Zone de Protection de lÁir: Dit zijn de tijdelijke milieuzones. Deze milieuzones zijn niet te herkennen aan verkeersborden. Een stadsdeel, arrondissement of departement kan een tijdelijke milieuzone worden op het moment dat er sprake is van luchtverontreiniging. Deze aankondiging is voor jou als automobilist vaak te vinden op elektrische borden langs de weg.

 

Waar heb jij de milieusticker nodig

Er zijn Frankrijk nog meer enkele permanente milieuzones.

 • Het volledige centrum van Parijs is een permanente milieuzone. Wanneer jij met de auto naar de binnenstad van Parijs gaat heb jij doordeweeks tussen 8 uur ‘s ochtends en 8 uur ‘s avonds een milieusticker nodig.
 • In Grenoble is er een permanente milieuzone.
 • De Vallei van de Arve heeft ook een permanente milieuzone.

De tijdelijke milieuzones zijn verdeeld over Frankrijk maar jij treft ze voornamelijk in het oosten en het zuiden van Frankrijk. Let daarom goed op de elektrische borden langs de weg of de tijdelijke milieuzone actief is.

 

Hoe kom je aan de milieusticker

Het Ecovignet is te bestellen via de website van de Franse overheid. Hierbij treft u de link naar de website; https://www.certificat-air.gouv.fr/demande-ext/cgu/.

De kosten voor het vignet zijn € 4,21 en daarvoor wordt hij gratis verzonden naar Nederland. Het duurt ongeveer 2 weken voordat het vignet bij jou in huis is. Vertrek jij al voordat het vignet door jou is ontvangen? Binnen 24 uur ontvang jij per e-mail een digitale afbeelding van het vignet. Je kunt deze afbeelding meenemen zodat jij bij een controle het vignet kan tonen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *