H4 Lease
H4 Lease

De oorlog over de elektrische auto – BMW

In het straatbeeld verschijnt steeds meer de elektrische auto. Is dit een voorbode voor een oorlog over de elektrische auto? Alle merken die zichzelf revolutionair en disruptive vinden moeten nu namelijk gaan oppassen omdat de ‘grootmachten’ in automotive land nu ook hun messen aan het slijpen zijn. Om orde aan te brengen in het slagveld,  zullen wij per merk wat dieper ingaan op hun ‘oorlogstactiek’ en wij beginnen met BMW.
De elektrische BMW

Om de oorlog goed in te gaan heeft BMW Project i  in het leven geroepen. Met Project i hebben ze de  troepen in het gareel gezet, zodat er goede tactieken en strategieën kunnen worden ontwikkeld. De eerste verkenner op volledig elektrisch gebied is de BMW i3. Deze auto werd in 2013 geïntroduceerd. De i3 heeft qua vormgeving een eigen identiteit. Het interieur komt luxueus over en is absoluut een eyecatcher. Gezien de vormgeving is het wel een risicovolle keuze geweest en  oorspronkelijke doelstellingen die BMW had met de auto zullen ook niet volledig zijn gehaald.  De autoverkoop van de I3 loopt ieder jaar terug en in 2016 waren de verkopen 23% lager dan het jaar daarvoor. Het is echter wel een auto met een zeer hoog attentie waarde. De auto springt direct in het oog en is ideaal voor de korte en middenafstanden (tot 100 kilometer enkele reis). Het heeft BMW bovendien wel kennis opgeleverd over de verdere ontwikkeling op het gebied van elektrisch rijden en BMW blijft geloven in de i3. Er zal op korte termijn een BMW i3 komen met een facelift . De led koplampen zijn standaard geworden. Het infotainment is opgewaardeerd en er de i3 is leverbaar in nieuwe kleuren.  . De BMW i3S heeft een zwarte elementen. Hij ligt 10 millimeter lager op de weg en de spoorbreedte is toegenomen.

Na de i3 heeft BMW in 2017 voor de liefhebber de prachtige i8 geïntroduceerd. Een toekomstgerichte interpretatie door BMW van een sportwagen. De auto is een hybride model met 362PK onder de motorkap. Gelet op de prijs, de vanaf prijs is € 144.190,-, is dit geen auto waar BMW de oorlog mee gaat winnen. Hij zal niet voor de massa bestemd zijn. Wij zijn wel benieuwd naar de ontwikkeling van de i8. In 2018 zal de BMW i8 roadster op de weg te zien zijn. De auto is een plaatje om te zien maar zal slechts voor enkele liefhebbers echt interessant zijn vanwege de hoge aanschafwaarde.

De hybride BMW

In de loop der tijd heeft BMW ook meerdere hybride modellen op de markt gebracht:

  • BMW 740 E Performance; Dit is het vlaggeschip van BMW. De auto staat voor luxe, een verfijnde uitstraling met een duurzaam karakter.
  • BMW 225xe iPerformance Active Tourer; Een MPV auto die ruimte en comfort biedt. De auto spreekt een specifieke doelgroep aan. Esthetisch gezien is onze ogen niet het mooiste model wat BMW heeft geproduceerd maar er zeker een markt voor deze auto.
  • BMW 330E iPerformance: Dit is ideale auto voor de zakenman die wel duurzaam wil overkomen.
  • BMW X5 xDrive40e IPerformance: Gekscherend wordt dit wel de grote milieuvriendelijke reus genoemd. In oorlogstermen is dit een stormram die iedere opponent rillings geeft en hoopt hij niet vol gas door de opgelegde barricades gaat.

Deze hybride varianten zijn vooral  interessant vanwege de lage bijtelling.

 

De toekomst

BMW heeft aangegeven  elektrisch rijden heeft de maximale aandacht. In 2025 moet tussen de 15 en 25% van alle bmw’s die op de weg rijden  elektrisch  moet zijn. BMW spreekt bovendien de ambitie uit om nog meer full electric modellen in de markt te zetten. Maar naast elektrische voertuigen, krijgen ook waterstofauto’s bij BMW aandacht. Deze technologie zal vooral worden ingezet bij de grotere modellen om langere afstanden te kunnen afleggen.

Dit is wat BMW officieel heeft gecommuniceerd voor wat betreft de toekomstplanning:

  • 2018: Introductie van een geheel nieuwe BMW X2
  • 2019: Introductie van een geheel nieuwe BMW i5
  • 2019: Introductie nieuwe generatie BMW 1 serie
  • 2020: Introductie: Volledig elektrische BMW X3
  • 2021: Productie van een kleine oplage van auto’s op waterstof
  • 2025: Productie op grote schaal van waterstofauto’s

 

Daarnaast zullen de merken die gelieerd zijn aan BMW, zoals Mini en Rolls Royce, ook full electric en hybride modellen komen.

Wij verwachten dat de BMW naar de toekomst toe wel één van de voorlopers zal blijven op het gebied van elektrisch rijden. Ondanks dat Project i nog niet het succes is wat zij voor ogen hadden,vanwege de achterblijvende verkoopaantallen, is er wel veel kennis binnen BMW op dit gebied opgebouwd. Wij verwachten dan ook dat het voor de tegenstanders een opponent zal worden die moeilijk is te verslaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *