H4 Lease
H4 Lease

Met de auto op wintersport: handige tips en informatie

Ga jij komende voorjaarsvakantie met de auto op wintersport? Wij hebben een aantal handige tips en informatie voor je op een rijtje gezet, zodat je na een aangename autorit meteen kunt genieten van de wintersport.

 1. Algemene check van de auto

Voor je vertrekt is het handig de auto na te lopen of een check bij de garage uit te laten voeren. Zorg ervoor dat alle vloeistoffen op peil zijn, de ruitenwisserbladen in goede conditie zijn en controleer de spanning van de banden (vergeet het reservewiel niet). Staat er een onderhoudsbeurt gepland rond je wintersportvakantie? Laat deze dan uitvoeren voor je weggaat.

 1. Monteer winterbanden

Voorkom dat je in de bergen gaat slippen en ga niet op wintersport met de auto zonder winterbanden. Winterbanden beschikken over extra profiel, waardoor je meer grip hebt. In veel Europese landen zijn winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden zoals sneeuw en ijzel op wegen. Heb je geen winterbanden in een land waar het wel verplicht is, dan kun je een flinke boete krijgen. Bij een ongeluk kan het zelfs gevolgen hebben voor je verzekering.

 1. Neem sneeuwkettingen mee

Zorg altijd voor een setje sneeuwkettingen. Op de rechte wegen zal je ze misschien niet zo vaak nodig hebben, maar zodra je in de buurt van je wintersportbestemming komt, wordt de kans groter en wil je niet zonder zitten. Sneeuwkettingen bieden niet alleen meer grip en veiligheid, ze zijn in een aantal wintersportgebieden tijdens bepaalde situaties zelfs verplicht. Deze gebieden herken je aan de ronde blauwe borden met een sneeuwketting erop afgebeeld. Zorg dus in ieder geval dat je ze bij je hebt en indien nodig je ze veilig langs de weg om je banden kunt doen.

 1. Neem ruitenvloeistof mee met voldoende antivries

Ruitenvloeistof is een belangrijk onderdeel van de auto-uitrusting. Als je met de auto op wintersport gaat, sproei je gemiddeld meer dan wanneer je thuis bent. De wegen naar de wintersportgebieden zijn vaak nat en liggen vol met zout. Die combinatie zorgt al snel voor vieze autoruiten. Neem ruitenvloeistof mee met voldoende antivries, zodat je je ruiten ten allen tijden kunt schoonmaken.

 1. Veilig de weg op: verplichte onderdelen

Eigenlijk is het standaard handig om een gevarendriehoek, veiligheidshesje en een EHBO-setje in je auto te hebben, maar zeker als je met de auto op wintersport gaat. Zorg dat deze spullen goed bereikbaar zijn en ze niet achter alle bagage in de kofferbak verdwijnen. Als je onderweg pech hebt of je moet toch ineens de sneeuwkettingen om doen, is het belangrijk om dit op een veilige manier te doen. In veel Europese landen is het verplicht, dus er kan ook om gevraagd worden.

 1. Ijskrabber en bezempje

Hoewel een ijskrabber niet verplicht is, is het wel verstandig om er eentje mee te nemen. Ook handig: een anti-ijsdeken, zodat je voorruit niet zo makkelijk bevriest. Krabben hoeft dan dus niet meer!

 1. Startkabels

We hopen natuurlijk dat het niet nodig is, maar het is altijd handig om bij je te hebben: startkabels. Doordat het op wintersport koud is, krijgt de accu nogal wat te verduren. Mocht de accu zijn uitgevallen, dan kan je dankzij de startkabels in ieder geval bij de dichtstbijzijnde garage komen.

 1. Vignet

Ga je naar Oostenrijk of Zwitserland op wintersport? Denk dan ook aan een wegenvignet. Op de snelwegen in deze landen is het verplicht om zo’n vignet te hebben. Je kunt deze van tevoren kopen óf aan de grens van het land.

 1. Milieusticker

In een aantal landen zijn milieuzones ingesteld. Vooral oudere auto’s kunnen in deze gebieden niet meer welkom zijn. Het is dus belangrijk dat je dit voordat je met de auto op wintersport gaat controleert. In veel steden in Frankrijk en Duitsland heb je een speciale milieusticker nodig. De sticker is verkrijgbaar bij de ANWB.

 1. Schadeformulier

Natuurlijk ga je er vanuit dat er onderweg niks gebeurt. Toch is het handig om een Europees schadeformulier voor de zekerheid mee te nemen. Het Europese schadeformulier is hier te downloaden.

 1. Groene kaart

In verband met de verzekering van de auto is het handig om een groene kaart mee te nemen. Op de groene kaart worden ook alle landen vermeld waar de auto verzekerd is.

 1. Vervangende auto buitenland

Controleer van te voren of vervangend vervoer buitenland is meegenomen in jouw leasecontract. Zijn de reparatie- of herstelwerkzaamheden bij pech of schade niet direct uitvoerbaar, dan kun je gebruik maken van een vervangende auto. Als vervangend vervoer buitenland niet is opgenomen in het leasecontract worden de kosten doorbelast wanneer wij deze niet kunnen verhalen. Je kunt dit ondervangen door een ANWB buitenlandservice af te sluiten of dit op te nemen in je reisverzekering.

 1. Buitenlandverklaring

Voor een aantal landen heb je een buitenlandverklaring nodig. Dat komt doordat de auto niet op jouw naam staat geregistreerd. In deze verklaring staat datje als bestuurder van de leaseauto gemachtigd bent om met de auto te rijden. Je kunt deze verklaring aanvragen door een mail te sturen naar info@h4.nl. Vermeld hierbij uw naam, het kenteken, de bestemming en de periode dat je in het buitenland verblijft.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *