H4 Lease
H4 Lease

Elektrisch rijden, wat kost dat nou?

We kunnen er niet meer omheen. De transitie naar nul-emissie auto’s is daadwerkelijk ingezet. We krijgen veel vragen over de kosten die het elektrisch rijden met zich brengt. Daarom zetten we de kosten voor u op een rij.
Koopprijs

Wanneer we kijken naar de aanschafprijs van een elektrische auto, is deze aanzienlijk hoger dan een vergelijkbaar model op basis van diesel of benzine. Laten we voor een goed vergelijk de Volkswagen Golf nemen.

 

Type Aanschafprijs
Volkswagen Golf  1.0 TSI Vanaf € 22.790-
Volkswagen Golf 1.6 TDI Vanaf € 26.290,-
Volkswagen  e-Golf Vanaf € 38.970,-

 

Wat dit voor u als lessee betekent, is dat u een iets hogere leaseprijs zult betalen vanwege de hogere investering. Omdat wij er wel vanuit gaan dat de elektrische auto een hogere restwaarde heeft dan een benzine- of dieselauto, is het verschil in leaseprijs echter minder groot dan u denkt!

 

Laadpas

Nederland heeft inmiddels een goede laadinfrastructuur.  Er zijn voldoende openbare laadpalen en ook de bedrijfspanden krijgen steeds vaker laadpunten om werknemers en bezoekers de gelegenheid te bieden hun accu weer te vullen. Een vereiste is echter wel dat u een voor het betreffende laadpunt geschikte laadpas hebt. Er zijn namelijk meerdere leveranciers die een laadpassen aanbieden. Enkele pasaanbieders bieden de pas gratis aan, waarna een toeslag betaalt voor iedere transactie. De gemiddelde toeslagkosten bedragen ongeveer € 0,35 per transactie. De overige aanbieders brengen maandelijkse kosten in rekening, die kosten bedragen vaak enkele euro’s per maand. Hierbij wordt geen toeslag gerekend voor de transactie.

Er is 1 leverancier waar u geen laadpas nodig hebt. Dit is FastNed. Zij bieden de gelegenheid voor snelladen. De enige vereiste is dat u een mobiele telefoon hebt, waarop de FastNed app kan worden geïnstalleerd. U hebt via de app de mogelijkheid om voor de betaling uw bankrekeningnummer, tankpas of creditcard te koppelen.

 

 

Laadkosten

De batterij van de accu moet worden gevuld met  elektriciteit. Er zijn 3 mogelijkheden om uw auto op te laden:

  • U kunt dit thuis De kosten die u dan moet betalen zijn afhankelijk van de tarieven die u met eigen energieleverancier hebt afgesproken. Gemiddeld genomen is de energieprijs van huishouden ongeveer € 0,19 per 1 kWh.
  • Wanneer u gebruikt maakt van een openbare laadpaal is de prijs per 1 kWh ongeveer € 0,35.
  • Voor het snelladen betaalt u € 0,59 per 1 kWh wanneer u geen abonnement hebt.

Wanneer we alle kosten doorrekenen naar een prijs per kilometer betaalt u voor een elektrische auto ongeveer €  0,04 per kilometer. Dit is aanzienlijk lager dan een auto die rijdt op benzine en diesel.

 

Laadkabels

Bij de aanschaf van een elektrische auto krijgt u in de meeste gevallen direct laadkabels meegeleverd. Het kan echter gebeuren dat een laadkabel kapot gaat of zoek raakt. Een nieuwe laadkabel voor een openbare laadpaal kost ongeveer € 250,00 en voor een thuislader betaalt u € 425,00. U als lessee zal bij een defecte kabel geen kosten krijgen, echter bij diefstal of verlies wordt dit gezien als een schade en wordt het eigen risico wel aan u doorbelast.

 

[b4uh5]Laadstation thuis[b4uh5]

Zoals eerder aangeven, worden de meeste elektrische auto’s geleverd met een thuislader. Het laden gaat dan via het stopcontact, hiervoor heeft u dus alleen een kabel met omvormer nodig. Deze kabels zijn veilig in het gebruik, maar door de omvormer in de thuislader gaat het laden niet snel. Wegens de groei in de capaciteit van de batterijen adviseren wij vaak om een laadstation te installeren, in de vorm van een wandbox of laadpaal. Hierdoor hebt u ook thuis de mogelijkheid om sneller te laden met de snelheid die u ook bij een openbare laadpaal hebt. De kosten voor een laadstation beginnen bij ongeveer €  500,00. De keuze is afhankelijk U of een laadbox neemt of een volledige laadzuil. Er zijn daarin verschillende mogelijkheden, wij adviseren u graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *